Sağlık ve Hastalıkta Gözyaşı Filmi Lipidleri ve Lipid-Protein Etkileşimleri

Meibomius bezleri insan gözyaşı filminde lipidlerin ana kaynağıdır. Meibomius bezi sekresyonları kolesterol ve balmumu esterleri, diesterler, triaçilgliserol, serbest kolesterol, serbest yağ asitleri ve fosfolipidlerden oluşan çeşitli polar ve nonpolar lipidlerin bir kompleksinden oluşur. Meibum gözyaşı filmine yayılıp aköz bileşenin buharlaşmasını yavaşlatma, saydam bir optik yüzeyi koruma ve gözü mikrobiyel ajanlardan ve toz ve polenler gibi organik maddelerden korumak için bir engel oluşturma fonksiyonlarını yapar.

Şekil 3’te insan gözyaşı filminin önerilen bir modeli verilmektedir. Bu modelde dış lipid tabakasında absorbe olmuş veya interkalasyon gösteren proteinler (örn. lipokalin, lizozim, sürfaktan proteinleri B ve C) bulunur. Bu protein etkileşimleri, gözyaşı film tabakasının yüzey gerilimini ve fiziksel özelliklerini etkiliyor görünmektedir.

Önerilen model ayrıca en dış polar olmayan lipidler ile gözyaşı filminin aköz tabakası arasında bir ara sürfaktan lipid alt tabakası oluşmasında rol oynayan çok uzun zincirli (O-açil)-omegahidroksi yağ asitlerini kullanır.

İnsan meibum lipid paternleri normal bireyler arasında birçok benzerlik gösterir ama MBD ‘li kişilerdekinden farklı olabilir. Bu farklardan bazıları lipidleri hidrolize edebilen bazı komensal kapak bakterileri tiplerinin varlığında artış nedeniyle olabilir. Gerçekten de antibiyotiklerin bakteriyel lipolitik enzimleri inhibe etme yeteneği bu tür farmasötik maddelerin MBD tedavisindeki etkinliğini açıklayabilir.

İnsan meibumundaki lipid profilleri gözyaşı filmindekilerden farklılık gösterir. Özellikle meibum ve gözyaşı filmindeki polar lipidlerin mutlak ve göreceli miktarları henüz belirlenmemiştir. Gözyaşı filmi lipidlerinin başka bir özelliği kontakt lens kullanımı sırasında kullanım kolaylığı ve rahatlık açısından elzem görünmelerine rağmen aynı zamanda bu lensler üzerinde birikmeleridir. Kontakt lens kullanımının kendisinin meibomius bezlerini ve/veya lipid tabakasını bozup gözyaşı buharlaşmasına ve oküler yüzey rahatsızlığına neden olması olasıdır.