MBD için Epidemiyoloji ve İlişkili Risk Faktörleri

MBD etiyolojisi aköz eksiklikli kuru göz hastalığından farklı olabilse de bu iki durum oküler yüzey tahrişi ve görmenin dalgalanması, değişmiş gözyaşı filmi stabilitesi ve olası oküler yüzey bozulması gibi birçok klinik özelliği paylaşabilir. MBD yeterli derecede olduğunda ikinci ana kuru göz hastalığı alt tipi olan “evaporatif” kuru göze neden olabilir. Bu alt tiplerin ikisi bir arada bulunabilir.

Epidemiyolojik olarak MBD ‘nin incelenmesi bu hastalığı karakterize eden standardize bir klinik değerlendirme veya üzerinde anlaşılan bir tanımın bulunmamasıyla sınırlanmıştır. MBD’nin doğal öyküsü, MBD ‘ye neden olan fiili süreçler ve hastalık sürecinde semptomların fiili olarak ne zaman geliştiği konusunda yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca MBD semptomlarının meibomius bezi hasarıyla ve bozulmuş meibum iletimiyle birlikte mi sonrasında mı başladığı yoksa oküler yüzey dokularında daha sonra oluşan başka hasar nedeniyle mi oluştuğu açık değildir.

Bildirilen MBD prevalansı büyük değişiklik gösterir. Çok ilginç bir gözlem MBD ‘nin Asya popülasyonlarında prevalansının farklı popülasyon tabanlı çalışmalarda %46,2 ile 69,3 arasında olacak şekilde çok daha yüksek olduğunun görülmesidir. Aksine beyaz ırkta prevalans %3,5 ile %19,9 arasındadır. Klinik MBD bulguları olan birçok kişide aynı zamanda örtüşen kuru göz hastalığı bulguları vardır.

Çeşitli oftalmik, sistemik ve ilaçla ilgili faktörler MBD patogeneziyle birlikte olabilir veya
büyük ihtimalle katkıda bulunabilir. Oftalmik faktörler arasında anterior blefarit, kontakt lens
kullanımı, Demodex folliculorum ve kuru göz hastalığı vardır.

MBD hastalığını destekleyebilecek sistemik faktörler arasında verilenlerle sınırlı olmamak üzere, androjen eksikliği, menapoz, yaşlanma, Sjögren sendromu, kolesterol düzeyleri, psoriasis, atopi, rozasea, hipertansiyon ve benign prostat hiperplazisi (BPH) vardır. MBD patogeneziyle ilişkili ilaçlar arasında antiandrojenler, BPH tedavisi için kullanılan ilaçlar (örn. antiandrojenler), postmenapozal hormon tedavisi (örn. östrojen ve progesteronlar), antihistaminler, antidepresanlar ve retinoidler vardır. Omega-3 yağ asitleri koruyucu olabilir.

Özet olarak MBD sağlık açısından olumsuz olabilecek, sık görülen bir problem gibidir. Yine de prevalans, demografik ve coğrafi dağılımı, risk faktörleri ve göz sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine etkileriyle ilgili temel bilgiler bile henüz yeni ortaya çıkmaktadır. On yıldan uzun bir süre önce aynı şeyler kuru göz hastalığı için de söylenmiştir ve o zamandan beri araştırma çabaları üssel olarak büyümüştür. Artık MBD ‘nin sistematik bir çalışmasına başlamanın zamanı geldiğini düşünüyoruz. Böyle çabalar yoluyla hastalık daha iyi anlaşılacak ve önlenmesi ve tedavisi için stratejiler geliştirilecektir.