Hoewel CLD bekend is bij alle oogzorgspecialisten die actief zijn op het gebied van contactlenzen, wordt bij het bespreken van dit probleem een grote verscheidenheid aan termen en bewoordingen gebruikt. De patiënten dienen zich gewoonlijk aan met symptomen van een bepaald discomfort aan de ogen (bv. droogheid, geïrriteerdheid, discomfort, vermoeidheid enz.), en deze symptomen worden vaak ook erger naarmate de dag vordert terwijl de patiënt de contactlenzen draagt. Hierover werd echter nog geen internationale standaarddefinitie overeengekomen met een consensus over wat dit probleem is. De definitie van ‘CLD’ is derhalve de volgende:
Discomfort bij contactlenzen (CLD) is een aandoening die wordt gekenmerkt door periodieke of aanhoudende last van het oog gerelateerd aan lensgebruik, met of zonder verstoring van het zicht, als gevolg van verminderde compatibiliteit tussen de contactlens en de omgeving van het oog. Dit kan leiden tot verminderde draagtijd en het stoppen met het dragen van lenzen.
Elk van de in de definitie gebruikte termen werden door de leden van de CLD-workshop gekarakteriseerd. Bij de totstandkoming van de finale definitie werden nog veel andere concepten in overweging genomen. De achterliggende redenen voor de specifieke terminologie die in de definitie wordt gebruikt, en de gerelateerde terminologie, worden in detail toegelicht in het verslag van deze deelcommissie. Het is hierbij belangrijk op te merken dat de CLD-workshop erkent dat CLD optreedt terwijl de contactlenzen gedragen worden en dat uitdoen van de lenzen het probleem vermindert (met name de last aan het oog). CLD is echter een aandoening die optreedt na de initiële ‘aanpassingsperiode’ die een beginnend lensdrager doormaakt tijdens het vertrouwd raken met het dragen van contactlenzen. De last aan het oog kan al dan niet gepaard gaan met fysieke tekenen. De aandoening dient nu verder geïdentificeerd te worden zoals hierboven omschreven. De term ‘droge ogen’ mag niet worden gebruikt om te verwijzen naar discomfort bij contactlenzen. Deze term dient voorbehouden te blijven voor personen met een reeds bestaand probleem van droge ogen, dat al dan niet versterkt kan worden bij het dragen van contactlenzen. Drop-out bij contactlenzen (stoppen met lenzen) verwijst naar het gedurende langere tijd stoppen met het dragen van contactlenzen.
Het opstellen van een classificatie voor CLD was een uitdaging, daar bij het classificeren van een ziekte beroep wordt gedaan op de mogelijkheid om die te categoriseren op basis van de kennis over de etiologie. Bovendien is er naar ons weten nog niet eerder een classificatie geweest, en in de andere verslagen van de deelcommissies werd een significant gebrek vastgesteld aan inzicht in etiologische factoren voor CLD. De CLD-workshop onderscheidt als de twee hoofdcategorieën voor CLD de contactlenzen en de omgeving (afb. 1). De categorie contactlenzen werd verder onderverdeeld in vier deelcategorieën: materiaal, ontwerp, passen en dragen, en lensverzorging. De categorie omgeving werd ook onderverdeeld in vier deelcategorieën: patiënteigen factoren, modificeerbare patiëntfactoren, oogomgeving, en externe omgeving. Meer informatie over elk van deze deelcategorieën is terug te vinden in het verslag van de commissie Definitie en classificatie.
Er is tot slot maar weinig overeenstemming inzake de progressie in de tijd van CLD en het verband daarvan met drop-out (of permanent stoppen met het dragen van contactlenzen). Derhalve worden de verschillende fasen in de progressie van CLD ook opgenomen in afbeelding 1. Dit start met patiënten die problemen beginnen te ondervinden, gevolgd door het aanpassen van management strategieën (bv. de lenzen minder lang dragen), en tot slot het stoppen met het dragen van contactlenzen (drop-out).
